2014. július 23., Ma Lenke napja van.
Keresés:  
Nyelv: 
www.orvosnet.huPartnerünk a Semmelweis Társaság, Düsseldorf
  Nyitóoldal  |  Regisztráció   |  Letöltés  |  Akciók  |  Pályázatok  |  Fórumok  |  Az OrvosNet honlap célja  |  Pre Medicina Alapítvány
Cikkek - Fiataloknak

A kábítószer
2003. augusztus 20.
A Pre Medicina "Egészségesebb életmódért" program kiadványa, 4. fejezet.

5. A kábítószer

Opiátok

Az ópium és származékai – közös néven az ópiátok – olyan anyagok, amelyek a központi idegrendszerre hatva a fizikai érzékenységet és az ingerekre való válaszkészséget csökkentik. Erős fájdalomcsillapításra használt változata a morfin. A heroin a mákgubó nedvéből előállított intenzív hatású ópium származék.

Fogyasztási módja: intravénásan, szippantva, szájon át.

Hatása: felfokozott boldogságérzet („flash”), intenzív eufória, ellazult, befelé forduló szorongásmentes állapot alakul ki. A fájdalomérzet megszűnik. Intravénás használat esetén a hatás azonnal jelentkezik, és kb. 4–6 óráig tart. A légzés és a szívverés lelassul, a testhőmérséklet és a vérnyomás csökken, a pupillák beszűkülnek.
Nem várt hatások: szédülés, fejfájás, hányás, nemi vágy csökkenése, bőrviszketés, székrekedés.

A túladagolás tünetei: tűhegypupillák, kékesen elszíneződött hideg bőr, nagyon alacsony pulzus, lassú és nehéz légzés, lassú, elmosódott beszéd. A halál oka az agyi légzőközpontok gátlása révén létrejövő fulladás.

Néhány cigaretta elszívása vagy néhány belégzés már elegendő a szellemi és fizikai függés kialakulásához, de ezek a módszerek a továbbiakban már nem elegendőek a „nagy élmény” kiváltásához, ezért a használó az injekcióhoz fordul, kezdetben a bőr alá, később egyenesen a vénába juttatja a szert. Egyre nagyobb dózisra van szüksége, és ezzel párhuzamosan fokozódik a szertől való elvonást követő testi rosszullét is, jellemző tünetek a hidegrázás, izzadás, gyomorgörcs, hányinger, hányás, hasmenés fejfájás, csont- és izomfájdalmak, szorongás, ingerlékenység. A drogfogyasztás fenntartásának célja ekkor már a fájdalom és a rosszullét elkerülése.

A heroinfogyasztás kockázata óriási, állandóan fenyeget a halálos túladagolás veszélye, a fogyasztó sohasem lehet biztos a csomagban található por hatóerejében. A kábítószer szinte kivétel nélkül szennyezett állapotban kerül a fogyasztóhoz, hígítják szőlőcukorral, tejporral és egyéb, esetenként mérgező anyagokkal (pl. sztrichnin). A heroinfogyasztás további veszélyei közé tartoznak az AIDS, a fertőző májgyulladás és a sterilizálatlan tűk használata során fellépő egyéb fertőzések. Az intravénás kábítószer használat jelentette veszély járványtani szempontból is nagyon nagy. A tű a fertőzés átvitelének sajnálatosan „hatásos” módja.

LSD

Az LSD (lizergsav-dietil-amid) félszintetikus pszichoaktív anyag, színtelen, szagtalan, íztelen, általában LSD oldatot tartalmazó bélyeg (itatóspapír) formájában vagy kockacukorban árulják.

Fogyasztás módja: nyálkahártyára helyezve fejti ki hatását. A nyál kioldja az LSD-t, a hajszálereken keresztül a véráramba, majd az agyba jut.

Hatása: erős hallucinogén anyag, vizuális képzeteket produkál. Megváltoztatja az idő- és a térérzékelést, felerősíti a különböző érzéseket: örömből eufória lesz, szomorúságból depresszió, a félelemből pánik lehet.
Nem várt hatások: mindenkinek lehetnek kellemetlen, rémisztő élményei, „rossz utazásai”. A legmegrázóbb LSD-reakció a visszacsapás, az úgynevezett „flashback”, amely a szer használata után néhány nappal, héttel vagy hónappal lép fel és a drog hatásai újból lejátszódnak anélkül, hogy a fogyasztó akarná. Az LSD hatásai teljesen kiszámíthatatlanok. Az LSD-fogyasztóra a legveszélyesebb, hogy a szerrel társuló misztikus állapotokkal egy időben elveszíti a valóságorientációját is. Ez a tudatváltozás irracionális és dezorientált viselkedéshez, olykor pánikállapothoz vezethet, amelyben az áldozat úgy érzi, hogy nem tud teste és gondolatai felett uralkodni. Ilyenkor gyakran akár a repülésre is képesnek érzik magukat. Rendszeres használata erős pszichikai függőséget válthat ki.Legfőbb veszélye, hogy hajlamosít a valóságtól való végleges elszakadásra, és lappangó elmebetegségeket hozhat felszínre.

Marihuána, hasis

A marihuána és a hasis az indiai vadkender (cannabis sativa) származékai. A marihuána a kifejlett növény szárított virága és levele, a hasis a növényből nyert gyanta.

Fogyasztás módja: dohány közé keverve cigarettába sodorják vagy pipában, vízipipában szívják, alkalmanként süteménybe sütik. Más anyagokkal (alkohol, gyógyszer, egyéb drogok) való együttes használatakor hatása kiszámíthatatlan. Mindkét anyag aktív hatóanyaga a THC (tetra-hidro-cannibol), mely a legkülönbözőbb módosult tudatállapotok kialakulását okozza.

Hatása: fogyasztás után perceken belül megjelenő, 2–4 órán át tartó hallucinációkkal teli, eufórikus érzés. Tér- és időérzékelés megváltozása, gátlások alóli felszabadulás, csillapíthatatlan nevetési kényszer. Fokozott étvágy, szemek bepirosodása jellemző.
Nem várt hatások: szorongást, félelemérzetet („para”), depressziót, bizonytalanságérzetet, csökkent koncentrációt, tanulási nehézségeket okozhat, és lappangó elmebetegségeket hozhat felszínre. Romlik a mozgáskoordináció, a reflexek lelassulnak, az ilyen állapotban történő autóvezetés az esetek jelentős részében balesettel végződik. Rendszeres használata lelki függőséghez vezethet. Használóján a közönyösség lesz úrrá. Az anyag magas kátránytartalma miatt keringési és légzőszervi problémákat és impotenciát okozhat.

Következtetések

A kábítószer-kereskedést a törvény szigorúan bünteti (börtönnel, szabadságvesztéssel). Egyes törvénykerülők mégis kínálják ezeket: céljuk a minél nagyobb anyagi profitszerzés. Tevékenységükkel sokakat tehetnek tönkre. Ők pontosan tudják, hogy a fiatal, fejlődésben lévő emberek könnyebben befolyásolhatóak és sok minden újat szeretnének kipróbálni. Olyat is, aminek következményeivel esetleg nincsenek tisztában.

Nem kell mindent kipróbálni, ahhoz hogy tudjuk, hogy rossz!
A kábítószer fogyasztásának következménye, hogy rabja leszel!
Ha kipróbálod: nem a saját akaratod fogja irányítani az életed, hanem a kábítószer!

[Vissza]
Név:  
Jelszó:  
Ha még nem regisztráltatta magát, itt megteheti!
Házasság
Gyermekvállalás
Egyéb
Megelőzés
Fiataloknak
Táplálkozás
Mozgás
Lelki egészség
Wellness
Egyéb
Ön szerint fontos-e az köldökzsinór-őssejt eltárolása a gyermek születése után ?

Igen, ez a jövő gyógyításának egy fontos eszköze lesz
Nem, ez egy megalapozatlan gyógymód, nem lesz jelentősége
Nem tudom


A szavazás állása
Korábbi szavazások

Hasznos internetes oldalak
Szent Kereszt a Gyermekekért
Abortusz
Nemdohányzók lapja
Magzat-Csecsemő-Gyermek-és Családvédelmi Szövetség
Ajánljon
Ön is linket!


Működtető: Pre Medicina Alapítvány
Keszthely; Balatoni út 3.